Till minne av Corneille
*3 juli 1922 - † 5 september 2010


Corneille, en av COBRA gruppens förgrundsgestalter, har gått ur tiden. Han dog i Paris, söndagen den 5 september, 88 år gammal.

Guillaume Cornelis van Beverloo föddes av holländska föräldrar i Liège i Belgien 1922. Efter avslutad skolgång studerade han teckning vid Konstakademien i Amsterdam 1940-43. Som målare var han autodidakt.

Första utställningen visades 1946 i den holländska staden Groningen tillsammans med konstnärerna i den Nederländska Experimentgruppen Reflex. Samma år kom Corneille till Paris och redan från första stund kände han sig hemma i konstmetropolen.

Tillsammans med Karel Appel, Asger Jorn, Dotremont och Constant var Corneille med vid bildandet av COBRA-gruppen i Paris 1948. Till gruppen anslöt sig även många andra konstnärer, poeter och arkitekter, bland andra de svenska konstnärerna C-O Hultén, Max Walter Svanberg och Anders Österlin.

Liksom hans förebilder Paul Klee och Joan Miró var Corneille inspirerad av afrikansk konst som han kom i kontakt med under ett flertal resor till Afrika. Till en början var Corneilles konst non figurativ men så småningom kom motiven att kännetecknas av fantasilandskap i varma starka färger där ofta kvinnan och fågeln är i symbios med varandra. Kvinnan representerar det vackra och vällustiga och fågeln står för frihet och kraft.

Alltsedan debuten i Groningen för över ett halvt sekel sedan har Corneille medverkat i hundratals utställningar på olika gallerier och han finns representerad på museer över hela världen.

Vår far, Siwert Bergström sökte upp Corneille i Paris 1976, där de träffades på en trottoarservering vid Rue de Clignancourt. Mötet resulterade i att han lovade göra en svit gravyrer åt galleriet, som då hette Galleri Kända Målare.

Vi var 14 och 12 år då Corneille för första gången ställde ut på våra föräldrars galleri på Bredgränd i Jönköping. Året var 1978 och det var början till en intensiv och vänskaplig arbetsrelation.
Vid detta första möte med Corneille träffade vi en snäll liten man med lila halsduk och pliriga ögon vars blick vittnade om en stor människa. Han kom ofta att gästa vårt hem och allt eftersom våra språkkunskaper artade sig kunde vi ta del av hans minnen och möten med de stora konstnärerna; Picasso, Chagall och Miró bland andra. En anekdot som gjorde starkt intryck på oss utspelade sig under hans unga, fattiga och hungriga konstnärsår i Amsterdam i slutet av 40-talet då COBRA gruppen tog form. Karel Appel, som han delade ateljé med, hade lyckats sälja en målning och gick och köpte en stor bit entrecôte som han tillagade och åt upp mitt framför ögonen på Corneille, utan att bjuda! Den historian glömmer han aldrig – och inte vi heller.

Corneille uppmuntrade vår far i beslutet att flytta galleriet till Stora Nygatan i Malmö 1984. De gjorde ett stort antal editioner av grafik och konstböcker tillsammans vilket medförde åtskilliga utställningar och besök under åren. Han kom att bli en av våra grundpelare och sitter bildligt talat i väggarna på galleriet.

Enligt Corneilles önskemål kommer han att föras till sista vilan bredvid sin landsman och föregångare, den store mästaren van Gogh. Två konstnärer från helt olika epoker, med olika liv bakom sig – men som säkert kommer att finna att de har en hel del gemensamt.

Vi saknar den lille skäggprydde mannen med de pliriga ögonen och den lila halsduken, men hans anda lever vidare i hans färgsprakande och fantasirika bilder.

Corneille har präglat vår uppväxt och skolning in i konstvärlden. Han är en betydelsefull konstnär för sin tid som alltjämt fortsätter att sprida glädje och inspirera. Vi är övertygade om att han har en given plats i vår tids konsthistoria - en konstnär som visste att hylla kvinnan, glädjen och det vackra i livet.

Thomas och Karl-Johan Bergström
Galleri GKM Siwert Bergström

Malmö 16 september, 2010

 


Galleri GKM Siwert Bergström
Stora Nygatan 30 SE-211 37 Malmö Sweden
Phone +46 (0)40 611 99 11 Fax +46 (0)40 611 85 45
office@gkm.se 
www.gkm.se