Nu har vi glädjen att kunna visa POPSPORT hos oss på Galleri GKM!
Denna serie konstverk med idrott som tema gjorde Antonio de Felipe till en utställning inför Madrids ansökan om värdskapet för de olympiska spelen 2016.

Utställningen på Centro Cultural CASA DE VACAS i Madrid fick stor uppmärksamhet i spansk media. Konstverken finns dokumenterade i en magnifik konstbok tillsammans med ett stort antal av Antonio de Felipes verk fån tidigare teman som ”Vacas”, ”Meninas”, ”Logotipos”, ”Cinemaspop” m.fl. I boken återges även en intressant intervju med konstnären och förorden är skrivna av Madrids borgmästare Alberto Ruiz-Gallardón samt av Juan Antonio Samaranch, hedersordförande i Internationella Olympiska Kommittén.

POPSPORT är den senaste av Antonio de Felipes serier och vi tycker det är mycket fascinerande och spännande att se hur konstnärens sinnrika idévärld och humor ständigt utvecklas och hur han väver samman sina teman.

Thomas & Karl-Johan Bergström

 

Redan i antikens Grekland var idrotten en inspirationskälla för konstnärer och lärda. Verk av klassiska skulptörer som Lysippos, Fidias och Myron med sin diskuskastare förebådade denna särskilda inriktning som inte bara gjorde de harmoniska och vackra proportionerna odödliga, utan också idrottsutövarens rörelser och uttryck, och gav dem en rad fysiska och intellektuella egenskaper som betraktades som den ideala prototypen i det grekiska samhället. Och inte bara det. Vi får inte glömma att det var idrottens mänskliga och kulturella sida som gjorde att antikens olympiska spel gick till historien, och återuppstod som de moderna olympiska spelen 1896. Baron Pierre de Coubertin hävdade bestämt att "idrotten måste betraktas som en konstframställare, och som ett konsttillfälle. Den framställer skönhet, för den skapar idrottsutövaren, som är en levande skulptur".

Den universella andan som ömsesidigt föder konst och idrott, har inte förhållit sig likgiltig inför en av andra hälften av 1900-talets mest betydelsefulla och konstnärliga rörelser, popkonsten. Med denna katalog får vi möjlighet att uppleva Antonio de Felipe ur ett nytt och originellt perspektiv. Denne konstnär lyckas förmedla sitt intresse för idrott och konst i varje verk och uttryck i denna utställning. I serien Popsport eggar idrotten våra sinnen, och bryter mot strängheten och disciplinen hos varje idrottsgren, samtidigt som den blinkar humoristiskt mot den övriga komposition som inramar den. Verkens originalitet och gränsöverskridande drag lockar oss att ta del av den eleganta ironiska laddningen som finns i varje tavla i denna utställning.

Resultatet blir att alla medel som konstnären använder för att sätta samman konst och idrott, som reklam, film, tecknade serier och de stora målarnas och skulptörernas verk, blir ett konstnärligt uttryck för Madrids olympiska drömmar och intresse, i ett idealt scenario där vi kan stanna upp och låta denna anda av tolerans, gemenskap och trivsel som finns i överallt i vår stad visa en verklighet som vi aldrig tidigare har kunnat föreställa oss.

Alberto Ruiz-Gallardón
Madrids borgmästare

 

För ganska länge sedan, 1967 då jag var på idrottsrådet Consejo Superior de Deportes (då DND), hade jag nöjet att få förbereda, den internationella idrottsbiennalen på konstakademin som under åren som gått har lockat till sig stora spanska konstnärer som Eduardo Arroyo, Hernández Pijoan, Subirachs, Joan Mora och Jordi Alumà, och internationella konstnärer som Hans Erni och José de Guimarães. Denna konstnärliga utställnings anseende i hela världen är idag obestridligt och det har stärkt bildande konstnärers intresse för idrott. Nu på 2000-talet har den internationella konstbiennalen om idrott anordnats i Valencia, Salamanca, Sevilla och Gijón.
 
Skönheten hos människans kraftansträngningar, kampen för att bli överlägsen, rörelsens harmoni och muskelkraften är estetiska element som Antonio de Felipe omskapar till fantastisk popkonst. För vissa är Antonio de Felipe heterodox och respektlös, han använder dagens språk för att återge den atmosfär som människans idrottsutövningar väcker. Idrottsutövarna, vår tids ikoner, står i centrum, någonstans mittemellan tecknade serier, reklam och global kommunikationskultur. En intressant syntes av samtida konst som denna valencianska konstnär erbjuder oss i denna magnifika utställning.

 
Juan Antonio Samaranch
Hedersordförande i internationella olympiska kommittén



Gränserna mellan det sköna och absurda suddas ut i Antonio de Felipes målningar. Betraktaren av hans bilder måste vara beredd på det oväntade. Betty Boop kan plötsligt dansa hand i hand med Snövit och Stålmannen. Sådan är hans motivkrets: överraskande och genreöverskridande.
 I Antonio de Felipes bildvärld länkas seriefigurer, klassisk konst, skräckromantik och kommersialism samman med vår tids idoldyrkan.
 Flärdfulla skådespelare, som numera nått kultstatus, finns porträtterade av Antonio de Felipe. Audrey Hepburn och Greta Garbo är några av filmikonerna som avbildats med vitt skilda bakgrunder: Än finns Picassos brutala Guernica som fond, och än ses Miróliknande rymdfigurer i bakgrunden, samtidigt som Marilyn Monroe särar på sina röda läppar i förgrunden.
 Dessa porträtt av filmstjärnorna är ofta stiliserade, känsligt skapade med en enhetlig färgskala, som växlar mellan nyanser av gult, rött och blått.
 Antonio de Felipe föddes i Valencia 1965. Sin utbildning fick han i samma stad, på konstskolan Bellas Artes de Valencia. Madrid är hans hemstad sedan många år.
 Under namnet Les nouveauX pop har Antonio de Felipe tillsammans med nio andra konstnärer, däribland MariaManuela, Cecilia Cubarle, Philippe Huart och William Sweetlove haft flera utställningar i Europa och i Asien.
 Leken med reklamens schablonartade språk är ett av Antonio de Felipes signum. Parafrasen på Diego Velázquez berömda verk ”Las Meninas”, Hovdamerna, från 1656, är ett exempel på detta. De Felipe låter här den unga spanska prinsessan Margarita, i stället för att som i originalverket greppa ett glas kallt, parfymerat vatten, sträcka fram läskedrycken Fanta.
 Prinsessan med volangkjol. Guldbrokad på bröstet. Svart hår dekorerat med apelsiner. De Felipe söker ständigt den sinnrika detaljen.

Johan Persson 8 januari 2008


 


Galleri GKM Siwert Bergström
Stora Nygatan 30 SE-211 37 Malmö Sweden
Phone +46 (0)40 611 99 11 Fax +46 (0)40 611 85 45
office@gkm.se 
www.gkm.se